Ergotherapie

Over ergotherapie

Ergotherapie voor kinderen en volwassenen

Soms verloopt de ontwikkeling van een kind net iets anders dan verwacht. Dagelijkse dingen zoals schrijven, knippen, zich aankleden of spelen kunnen dan een uitdaging zijn. Ergotherapie helpt kinderen om zich makkelijker en zelfstandiger te bewegen in hun leefwereld.

Onze begeleiding is er voor kinderen met ontwikkelings- en leeruitdagingen, zoals moeilijkheden met fijne en grove motoriek, sensorische prikkelverwerking of plannen en organiseren. We werken op een speelse manier aan vaardigheden die nodig zijn voor school en thuis.

Huiswerkbegeleiding maakt hier ook deel van uit. Sommige kinderen vinden het lastig om hun schoolwerk zelfstandig te plannen of om hun aandacht erbij te houden. We helpen hen om meer structuur en een goede werkhouding te ontwikkelen, zodat leren minder stressvol wordt en ze met meer zelfvertrouwen aan de slag kunnen.

Elk kind is uniek. Daarom starten we altijd met een uitgebreide observatie en testen om goed te begrijpen waar de moeilijkheden liggen. Van daaruit stellen we een persoonlijk behandelplan op, afgestemd op de noden van het kind en in overleg met ouders en eventueel de leerkracht.

We werken met concreet materiaal en methodes die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Ons doel? Elk kind de kans geven om zich optimaal te ontwikkelen, met meer zelfvertrouwen en plezier in het dagelijks leven.

Daarnaast begeleiden we ook volwassenen met neurologische aandoeningen of prothesen. We kijken samen naar huisaanpassingen en hulpmiddelen om een veilige en comfortabele leefomgeving te creëren.

Fijne en grove motoriek

Niet elk kind leert even vlot schrijven, knippen, veters strikken of klimmen. Soms kost het meer moeite om bewegingen goed te coördineren. We oefenen spelenderwijs op kracht, evenwicht en precisie, zodat dagelijkse taken makkelijker gaan.

Sensorische prikkelverwerking

Sommige kinderen zijn snel afgeleid, voelen zich niet op hun gemak in drukke omgevingen of hebben moeite met bepaalde texturen, geluiden of bewegingen. We helpen hen om prikkels beter te verwerken, zodat ze zich rustiger en zelfzekerder voelen.

Schoolse vaardigheden en concentratie

Schrijven, plannen en focussen zijn niet voor elk kind vanzelfsprekend. Sommige kinderen hebben moeite met netjes schrijven, snel afgeleid zijn of taken organiseren. We begeleiden hen stap voor stap, zodat leren minder stressvol wordt.

Zelfstandigheid in het dagelijks leven (ADL-training)

Zelf je jas dichtdoen, je tanden poetsen of met bestek eten lijken simpele dingen, maar voor sommige kinderen is dat een echte uitdaging. We oefenen samen, stap voor stap, totdat het vanzelf gaat.

Huisaanpassingen en ergonomisch advies

Kinderen: Soms maakt een kleine aanpassing in huis een wereld van verschil. Denk aan een aangepaste stoel voor een betere zithouding of een hulpmiddel om vlotter te schrijven. We kijken wat past bij de noden van het kind.
Volwassenen: Bij volwassenen denken we mee over woningaanpassingen zoals steunen in de badkamer of een aangepaste keuken, zodat ze veilig en comfortabel thuis kunnen blijven wonen.

Spelen en sociale interactie

Spelen is niet alleen leuk, het is ook belangrijk om te leren omgaan met anderen. Sommige kinderen vinden het moeilijk om contact te maken of samen te spelen. We oefenen op een speelse manier, zodat ze zich zekerder voelen in sociale situaties.


Terugbetaling van ergotherapie

Hoewel de ziekteverzekering voor ergotherapie kan tussenkomen, is het belangrijk te weten dat terugbetalingen voor kinderen vaak niet mogelijk zijn. Dit geldt vooral voor kinderen die geen medische indicatie hebben voor ergotherapie, zoals bij ontwikkelings- en leeruitdagingen. In sommige gevallen komt de ziekteverzekering er wel tussen in de kosten voor ergotherapie. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden:

Terugbetaling via de verplichte ziekteverzekering (mutualiteit)

Als erkende ergotherapeuten met een RIZIV-nummer kunnen wij in bepaalde situaties een terugbetaling aanbieden. Dit geldt vooral voor:

  • Patiënten die een revalidatieprogramma hebben gevolgd in een erkend revalidatiecentrum (bv. na een neurologische aandoening of een ongeval). Een terugbetaling is mogelijk als de therapie wordt voorgeschreven door een revalidatiearts en binnen zes maanden na de revalidatie start.

  • Kinderen en volwassenen met een ernstige aandoening, mits een medisch voorschrift.


De exacte voorwaarden verschillen per situatie.

Aanvullende terugbetaling via het ziekenfonds

  • Naast de verplichte ziekteverzekering bieden sommige ziekenfondsen een extra terugbetaling aan, ook zonder voorschrift. Dit hangt af van je ziekenfonds.

Wat moet je doen om terugbetaling te krijgen?

  1. Informeer bij je ziekenfonds of je recht hebt op een terugbetaling en onder welke voorwaarden.
  2. Vraag indien nodig een voorschrift aan je huisarts of specialist.
  3. Bezorg ons de nodige documenten (bv. aanvraagformulier van je ziekenfonds).

Onze ergotherapeuten